вторник, 14 апреля 2020 г.

Тема: Підприємництво.




Викладач      
Сергеєва С.М.
Предмет
Громадянська освіта . 1 курс. Група 1-А/л; 1-А с/с
Дата
14.04.2020 / 16.04.2020
Тема
Підприємництво


СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО ЗАНЯТТЯ
Тема: Підприємництво.

Рушійною силою розвитку підприємницького сектору є підприємці. Їх називають «революціонерами в економіці», оскільки вони здатні по-новому подивитися на звичайні для нас речі.
Підприємець – особа, яка професійно здійснює підприємницьку діяльність – приватне виробництво, торгівля, посередництво, наданням послуг.
Приватні підприємці (індивідуальні підприємці) – фізичні особи з повною цивільною дієздатністю, що не обмежені законом у правоздатності, зареєстровані в установленому законом порядку як суб’єкти підприємницької діяльності та безпосередньо виконують таку діяльність і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями усім майном, що належить їм на праві власності.
Підприємці – громадяни України та інших держав, що не обмежені законом у правоздатності або дієздатності, здійснюють діяльність, метою якої є тримання прибутку; юридичні особи всіх форм власності.
Підприємництво, підприємницька діяльність – самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку.
Мета підприємницької діяльності – задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої діяльності в порядку, передбаченому законодавством.
Характерні відмінності підприємницької діяльності:
1.      Підприємець має новаторські, комерційні та організаторські здібності
2.      Здатний знаходити й розвивати нові напрями та методи виробництва
3.      Здатний визначати нові сфери вкладання капіталу
4.      Уміє ризикувати й брати на себе відповідальність
5.      Може професійно обґрунтовувати економічну доцільність виробництва
6.      Спроможний цілеспрямовано йти до своєї мети та реагувати на потреби ринку
Функції підприємництва:
1.      Ресурсна (мобілізація всіх факторів виробництва)
2.      Організаційна  (використання передових методів управління)
3.      Інноваційна ( розроблення і реалізація творчих ідей)
Підприємницька діяльність суттєво впливає на розвиток економіки і соціальної сфери.
Серед економічних результатів найбільш принциповими є:
Ø   утворення конкурентного середовища,
Ø  насичення ринку товарами і послугами,
Ø  значна активізація міжнародних економічних стосунків.

Підприємництво як одна з конкретних форм проявлення суспільних відносин веде до єднання нації, збереження її національного духу та національної гордості.
ЗАВДАННЯ
2.      Заповнити таблицю:
«Види підприємницької діяльності»
Виробнича
Комерційна
Посередницька
Фінансова




















1.      Дилер фондової біржі продав пакет акцій АТ «Граніт»
2.      Бригада будівельників фірми «Ваш дім» за три місяці виконала повний ремонт будинку
3.      Торговий дім «Караван» щодня збільшує обсяги продаж на 2-3 %
4.      Ріелтер агентства нерухомості за літній період продав шість квартир
5.      Банк «Добродій» видає кредити на придбання авто.
6.      Відкрито ще одну майстерню з ремонту взуття.

З запропонованого списку визначте вид підприємницької діяльності у кожному випадку, та впишіть цифру у відповідну колонку таблиці.

3.      Прочитайте та знайдіть відповідь на питання: 
А. Завдяки чому Майкл Делл зміг узгодити власні підприємницькі амбіції з потребами споживачів?
Б. Назвіть риси М.Делла, які дозволили йому стати успішним підприємцем (сильні сторони)
Сила підприємницької волі.
Майкл Делл заснував компанію «Dell Computer» у 1984р.,  коли йому було 19 років. 1992р його кампанія увійшла до рейтингу «Fortune– 500». На той час Деллу виповнилося 26 років. 2005р. він  увійшов до четвірки найбагатших людей СЩА зі статком у 18 млрд. дол.
Майкл Делл народився 1965р., у 15 років захопився комп’ютерами. Свій перший бізнес проект він здійснив у 12 років, взявшись за торгівлю марками. Тоді він дізнався про те, що якщо в людини є гарна ідея, то зусилля, спрямованні на реалізацію цієї ідеї матимуть гідну винагороду. У 1980р. батьки подарували Майклу перший комп’ютер, Майкл розібрав його на частини, щоб дізнатися його улаштування. Дуже скоро почав переробляти комп’ютери, щоразу вдосконалюючи їх. Вступивши до Техаського університету, Майкл вирішив перетворити своє захоплення на бізнес і зареєстрував фірму «PC Limited» 18-річний юнак сміливо заявив, що хоче конкурувати з ІВМ. Незабаром він створив фірму «Dell Computer» зі стартовим капіталом  1 000 дол. США.
В основу свого бізнесу Делл поклав просту, але революційну на той час ідею – продавати комп’ютери безпосередньо клієнтам. Переваги такого підходу були очевидні: з’явилась економія за рахунок комісійних посередникам і торговим агентам, крім того, від покупців Делл одразу дізнався про їхні потреби, що дозволило Майклу створювати товар, який завжди мав попит. У результаті прибутки компанії зростали значно швидше, ніж у конкурентів, 1999р. «Dell Computer» стала лідером ринку США. У віці 22 роки Делл відкрив філіал компанії в Англії, у 29 років – у Японії, усюди посів провідні позиції.

4.      Знайти та опрацювати додаткові інформаційні джерела з питань: «Відомі успішні підприємці», «Історія підприємництва», «Якості підприємця», «Види підприємницької діяльності» тощо (Відповідь на 4 питання надсилати не потрібно, але цей матеріал як ваші повідомлення можемо послухати як вийдемо з карантину)
Відповіді на 2 та 3 (А,Б) питання надсилайте на ПОШТУ.
Важливо! Писати і питання, і відповідь.
Термін виконання –  понеділок  20.04.2020 до 16.00. (для 1-а с/с)

Комментариев нет:

Отправить комментарий