вторник, 7 апреля 2020 г.

Тема: ЕКОНОМІКА ДОМОГОСПОДАРСТВ.




Викладач      
Сергеєва С.М.
Предмет
Громадянська освіта . 1 курс. Група 1-А/л; 1-А с/с
Дата
07.04.2020 / 09.04.2020
Тема
Економіка домогосподарств

СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО ЗАНЯТТЯ
ТЕМА: ЕКОНОМІКА ДОМОГОСПОДАРСТВ
Теоретичний матеріал.
Домогосподарство – це економічна одиниця, що постачає економіку ресурсами  і використовує отримані гроші для купівлі товарів і послуг, які задовольняють потреби людини і складаються з однієї або більше осіб. Воно характеризує ті економічні процеси, що відбуваються там, де постійно проживає людина – в сім΄ї, родині.

Сім’я – найважливіша ланка суспільства, тут людина зростає, формується як особистість, тут вона задовольняє свої потреби. У сім΄ї відображаються усі суспільні процеси. Сім’я впливає на відносини у суспільстві. Сім’я – держава в мініатюрі.
Економічні функції домогосподарства:
1.     Морально- емоційні  функції – реалізація емоційних, соціально-психологічних потреб, відтворення населення.
2.     Економічні функції :
-         Споживацька функція (задоволення потреб людей через споживання товарів і послуг)
-         Виробнича функція (Постачання економічних ресурсів )
-         Інвестиційна функція ( домогосподарства забезпечують розширення виробництва через заощадження і приватні інвестиції)
Корисність – оцінка споживача про здатність речей задовольняти потреби. Різні люди – різні оцінки корисності. Для когось важливий спорт, для іншого - фільми, для когось -  новий одяг тощо.
Раціональний споживач – усвідомлює свої потреби та визначає корисність речей, якими він задовольняє свої потреби. Раціональний споживач узгоджує:
ü Потреби
ü Корисність
ü Дохід .
Кожен суб’єкт може бути і покупцем і продавцем. У процесі взаємодії кожен реалізує свої інтереси:
-         Домогосподарства – забезпечити максимальну кількість благ у межах своїх доходів;
-         Підприємства – максимізувати прибутки , збільшити масштаби виробництва.
Взаємодія між домогосподарствами і фірмами утворюють мале (просте) економічне коло і відбувається на засадах ринкової економіки:
ü Приватна власність
ü Свобода вибору
ü Особлива зацікавленість
ü Конкуренція
ü Ціна

Ринковий механізм не може забезпечити виробництво суспільних благ (послуги освіти, медицини, культури, охорони порядку, кордону), оскільки вони є неподільними і від їх користування не можна усунути тих, хто за них не платить. Ці функції бере на себе держава. Для того, щоб держава могла їх виконувати, учасники домогосподарств сплачують податки, які становлять доходи держави.
Різні сім΄ї мають різні рівні доходів. Які залежать від особливостей їхньої діяльності, а також від інших чинників (допомога держави тощо)
Сім΄ї, які є власниками ресурсів або мають вищу освіту, високооплачувану роботу – отримують більше доходів.
Чим більший відсоток людей отримують низькі доходи, тим біднішим є суспільство. І навпаки: чим більший  відсоток людей мають середній і високий рівень доходів, тим багатше суспільство.
Сімейний бюджет – сукупність доходів і витрат, від уміння його планувати і раціонально використовувати залежить добробут родини.
Завдання:
1.     Прочитати підручник стор.142-145. https://portfel.info/load/10_klas/gromadjanska_osvita/gisem_2018_rik/511-1-0-25811
2.     Поясніть, як ви розумієте епіграф до теми «Боже, вбережи мого сусіда від покупки речей,  які мені не по кишені.» П.Капіца
3.     Всесвітній день захисту прав споживачів був запроваджений з ініціативи Всесвітньої організації союзів споживачів для того, щоб привернути увагу світової спільноти до найбільш актуальних питань у відстоюванні інтересів та прав споживачів. Тема Всесвітнього дня захисту прав споживачів у 2017р. – споживчі права в цифрову епоху; у 2018р. – доброчесність цифрових ринків. Поясніть, чому два роки поспіль тема Всесвітнього дня захисту прав споживачів пов’язана з інтернет -торгівлею та споживанням ?
 Термін виконання – п’ятниця (10.04.2020р) до 16.00. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий